Stefan Guldager - Stressbehandling

Stressbehandling

Kortvarig stress er en nødvendighed i vores liv

Stress er en del af livet og et biologisk vilkår. Stressbelastninger gør os i stand til at reagere og er afgørende for, at vi kan mobilisere energi til at løse forskellige opgaver som f.eks. opgaver på arbejdspladsen eller i hjemmet. Stress er derfor en vigtig biologisk mekanisme, som er afgørende for at man kan fungere og handle. Man kan derfor sige, at stress er en nødvendighed i livet – så længe den er kortvarig. Man kan også have perioder med stor travlhed – det er er der nødvendigvis ikke noget galt med, men det kan være en god idé at mærke efter, hvad der driver en i de travle perioder – er det en lystbetonet følelse, eller det en følelse af præsentationsangst og pres som gør, at man har svært ved at føle glæde i forbindelse med sit arbejde eller aktiviteter i privatlivet? Stress bliver decideret skadeligt, når det har stået på i længere tid, og hvis den tager overhånd, kan den være meget hæmmende. Hvis man oplever, at følelsen af stress og mangel på energi strækker sig over uger, måneder eller år, så er der ikke længere tale om en kortvarig form for stress. Så kan det være et tegn på stress i sådan en grad, at det kan være gavnligt med behandling.

Er stress blevet en belastningsfaktor i dit liv?

Når stressbelastningerne overstiger egne ressourcer og bliver konstante, kan det føre til langvarig stress. Det er individuelt, hvad der opleves som stressende, men alle kan opleve at blive alvorligt stresset. Når stressbelastningerne er langvarige, vil krop og sind reagere. Langvarig stress kan medføre manglende overskud til at klare de opgaver, som du ellers hidtil har kunne klare, og det kan få stor betydning for din generelle livskvalitet, og for dine relationer til andre mennesker. Måske oplever du at blive overvældet af en utilstrækkelighedsfølelse, eller måske oplever du fysiske symptomer, som f.eks. hjertebanken, trykken for brystet, hovedpine, svimmelhed og ondt i maven. Det er ofte de samme fysiologiske symptomer, som sættes i gang i vores krop, når vi oplever angst, men hvor angst er en reaktion på frygt, så er stress en overbelastningsreaktion. Der kan være mange årsager til, at denne belastning opstår. Måske oplever du en manglende evne til at sige fra – enten på dit arbejde eller i dit privatliv. Det kan også være, at du har en tendens til hele tiden at sætte for høje krav til dig selv. Eller måske forsøger du konstant at gøre alle andre tilpas? Lige meget hvad der har skabt fundamentet for den langvarige stress, så fokuserer jeg på, at vi sammen finder ud af, hvad der er årsag til, at du oplever stress i dit liv på nuværende tidspunkt. Herefter finder vi i fællesskab en løsning på, hvordan du kan passe bedre på dig selv i fremtiden og leve et liv, hvor du er mere modstandsdygtig over for fremtidige stressbelastninger.

Du meget velkommen til at kontakte mig uforpligtende her. Så kan vi tale om, hvorvidt og hvordan du bør behandle din stress.

Læs mere om stress på psykiatrifonden.dk

Skal vi sammen arbejde hen imod dine mål?
Så kan du booke en tid her.

Relaterede artikler

Afhængighed og misbrug

Afhængighed er kun et symptom - du er ikke din afhængighed

Selvværd

Vi bliver ikke født med et selvværd, vi lægger fundamentet i barndommen og udvikler det gennem vores liv.

Angstbehandling

Angst har mange ansigter og viser sig derfor også forskelligt hos det enkelte menneske.