Selvværd

Selvværd er ikke en selvfølge

I modsætning til angst og stress, er selvværd ikke en indbygget biologisk funktion i psyken. Vi bliver ikke født med et selvværd, vi lægger fundamentet til vores selvværd i barndommen og udvikler det gennem vores liv. Derfor har vores forældre og barndom ofte stor indflydelse på, hvorvidt vi er i stand til at udvikle et godt og sundt selvværd. Hvis vi vokser op i et miljø, hvor vi oplever ubetinget kærlighed, skabes der et stærkt fundament for vores selvværd.
Et sundt selvværd handler bl.a. om at være tilfreds med sig selv, værdsætte sin egen værdi og acceptere sine fejl. Selvværd er foranderligt og påvirkes af det, vi udsættes for. Oplever vi en barndom, hvor vi konstant tvivler på vores eget værd, kan det være svært for os at opbygge et stærkt selvværd, ligesom en personlig krise senere i livet, kan slå vores selvværd helt ud af kurs. Selvværd bliver ofte blandet sammen med selvtillid – men det er to meget forskellige ting. Selvtillid er præsentationsorienteret, hvorimod et dårligt selvværd kommer til udtryk i en grundlæggende følelse af ikke at være god nok som menneske. Et lavt selvværd har store konsekvenser for vores liv, fordi det dybest set bunder i en overbevisning om, at vi ikke er værd at elske. De negative tankemønstre, som følger med et lavt selvværd, påvirker ofte vores humør i meget høj grad.

Føler du dig begrænset af et lavt selvværd?

Oplever du, at det er svært at tage imod komplimenter, fordi du grundlæggende ikke tror på, at du er god nok? Skyder du ofte skylden på dig selv, hvis du oplever udfordringer i dine relationer til andre mennesker eller i forbindelse med uddannelse og job? Oplever du at sidde fast i negative og destruktive følelser og tanker omkring dig selv? Så kan du måske have gavn af et behandlingsforløb, hvor du konfronterer dit lave selvværd og bryder ud af de negative tankemønstre.

Er du i tvivl om, hvorvidt du vil have gavn af et behandlingsforløb, så er du meget velkommen til at kontakte mig uforpligtende her. Så kan vi sammen tale om, hvorvidt og hvordan du bør behandle dit lave selvværd.

Skal vi sammen arbejde hen imod dine mål?
Så kan du booke en tid her.

Relaterede artikler

Afhængighed og misbrug

Afhængighed er kun et symptom - du er ikke din afhængighed

Angstbehandling

Angst har mange ansigter og viser sig derfor også forskelligt hos det enkelte menneske.

Stressbehandling

Når stressbelastningerne overstiger egne ressourcer og bliver konstante, kan det føre til langvarig stress.